Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zespół Szkół w Czaplinku

LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE * TECHNIKUM * SZKOŁA BRANŻOWA

  1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. WARSZTATY Ziołowo – warzywne w internacie Zespołu Szkół w Czaplinku.

WARSZTATY Ziołowo – warzywne w internacie Zespołu Szkół w Czaplinku.

W internackiej stołówce 09.04.2025 r. odbyły się warsztaty kulinarne z wykorzystaniem ziół i warzyw.

Na wstępie zajęć skonfrontowane zostało to co młodzież kupuje sobie do jedzenia i picia z pełnowartościową dietą. Omówione zostały zasady zdrowego odżywiania na przykładzie tzw. piramidy żywienia, w tym roli ziół i warzyw w codziennej diecie.

Pierwszym zadaniem praktycznym było sprawdzenie składników odżywczych, zawartość witamin i tzw. RWS, czyli % referencyjnych wartości spożywczych rzodkiewki, cebuli dymki czy koperku. W tym czasie grupa „kucharzy” przygotowywała do degustacji kanapki z różnymi ziołami. Pozostali uczestnicy mieli po smaku i zapachu rozpoznać jakie to zioła. Masło czosnkowe czy zioła prowansalskie było najłatwiej odgadnąć, ale np. cząber to już wyższa szkoła na miarę „Master chef”.

Głównym zadaniem podczas warsztatów było przygotowanie w grupach 2 past kanapkowych: twarogowej i jajecznej – oczywiście z wykorzystaniem warzyw i ziół. Każda osoba w zespole miała inne zadanie: siekanie koperku lub szczypiorku, krojenie rzodkiewek, obieranie jajek czy mieszanie serków twarogiwych. Na końcu było doprawienie i dekorowanie, bo sposób podania też ma znaczenie. Ważne, że własnoręcznie wykonane pasty z zawartością zdrowej zieleniny smakowały i tak zajęcia przeobraziły się w zdrową kolację.

Warsztaty odbyły się w ramach realizacji innowacji pedagogicznej 🌿 ZIELONO MI 🌿 autorstwa p. Artura Manikowskiego.

secretcats.pl - tworzenie stron internetowych